Aşırı Aktif Mesane sorunu, işten ayrılma ve erken emeklilik gibi kararlara sebep olarak günümüzde çalışan kadını en çok tehdit eden rahatsızlıkların başında geliyor. Hastalığın 40 yaş üstü kadınların yüzde 15'inde görüldüğüne dikkat çeken Kontinans Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkesen, bu hastaların yaklaşık 3'te 1'inde idrar kaçırma sorunu olduğunu belirtti. Demirkesen, "İş verimliliğinde 2 kat azalmaya yol açan aşırı aktif mesane'den yakınan hastaların sadece yüzde 12'si hekime başvuruyor" dedi.

Aşırı aktif mesane sorunu (AAM), çalışan kadınların iş hayatını olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında ilk sıralarda geliyor. Hastalığın belirtileri gün içinde sık idrara gitme, geceleri idrara çıkma, aniden sıkışarak tuvalete zorlukla yetişme veya sıkışma hissiyle aniden idrar kaçırma gibi durumlarla ortaya çıkıyor. Bu belirtilerden herhangi birinin tek başına veya hepsinin herhangi bir kişide bulunması AAM sorununu gündeme getiriyor.

AYAKTA ÇALIŞAN VE UZUN TOPLANTI YAPANLAR RİSK ALTINDA
Özellikle uzun toplantılar yapan, zamanının büyük kısmını dışarıda geçiren kişiler, iş dünyasında aşırı aktif mesaneden daha olumsuz etkilenen grupların başında geliyor. Yapılan çalışmalarda AAM'nin 40 yaş üzerindeki kadınlarda görülme sıklığının yüzde 15 oranında olduğunu belirten Kontinans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkesen, bu hastaların yaklaşık 3'te 1'inin idrar kaçırma sorunu yaşadığını belirtti.

Kadınlarda sıkışma ve idrar kaçırma sorunlarının erkeklere kıyasla daha sık görüldüğünü dile getiren Prof. Demirkesen, bu durumdan hastanın ne oranda yakındığı ve etkilendiğinin anlaşılmasının önem taşıdığına dikkat çekti.

İŞ VERİMLİLİĞİNİ 2 KAT AZALTIYOR
Hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren bir hastalık olan AAM, iş yaşamında zorlukla bir yerlere gelmiş kadınlar için büyük bir engel teşkil ediyor. Kadın hastaların birçoğunun tedavi aldıklarının iş ortamında bilinmesinden endişe ettiklerini ifade eden Prof. Demirkesen, 5 ülkede yaklaşık 2 bin 800 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, AAM yakınmaları bulunanlarda işsizlik oranının sağlıklı kişilere kıyasla daha yüksek olduğunun belirlendiğini, bu hastalarda iş verimliliğinin 2 kat azaldığını söyledi.

DEPRESYON SIKLIĞI 3 KAT DAHA FAZLA
Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını paylaşan Prof. Demirkesen, "özellikle sıkışma tipi idrar kaçırmanın da eşlik ettiği hastalarda depresyon sıklığının yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu durum da iş yaşamındaki sorunlar dışında, hastalarımızın diğer sosyal ortamlardan ve aktivitelerden kendilerini dışlamalarına neden oluyor.

Bir diğer çalışma ise AAM yakınmalarının, hastalarda toplantıları erken terketme endişesi, çalışma ortamı ve saatlerinin düzenlemesi ilgili kaygılar, iş değiştirme, hatta işten ayrılma veya erken emeklilik gibi kararlara sebep olduğunu gösteriyor. Ayrıca, AAM topluma getirdiği tıbbi maliyetler nedeniyle oldukça yüksek giderlere neden olan bir sorun. AAM sorunu olan erkeklerin aslında daha hassas oldukları görülüyor. Bunun nedeni, idrar kaçırmanın erkekler için özellikle bu yaş grubunda daha az rastlanan ve daha az kabullenilen bir durum olmasıdır" dedi.

...

Haberin Devamı İçin : https://www.haberturk.com/saglik/haber/1043739-prof-dr-oktay-demirkesen-kadinlarda-asiri-aktif-mesane-problemi-hakkinda-bilgi-verdi/8