Yaşlı hastalarda idrar kaçırma neden olur?
Yaşlanma ile beraber idrar kaçırma oranlarında belirgin bir artış olmaktadır. Bunun çok farklı nedenleri olabilir. Sıklıkla;
– İdrar tutmayı sağlayan kaslarda yaşlanma ile ortaya çıkan güçsüzlük
– Yaşlılarda gece üretilen idrar miktarındaki artış
– Demans (bunama), Alzheimer Hastalığı ve Parkinson Hastalığı gibi nörolojik hastalıkların bir sonucu olarak algılama, hareket yeteneğindeki azalma idrar tutabilme ve idrar yapma yeteneği üzerine yarattığı olumsuz etkiler
– Sinir sisteminde yaşlanma ile oluşan olumsuz etkilenme idrar hissinin algılanmasını olumsuz yönde etkileyebilir, Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı) gibi dahili hastalıkların varlığı bunu kolaylaştırabilir veya şiddetlendirebilir.
Yaşlanma ile nedeni her zaman bilinmeyen bir şekilde idrar kesesinde istenmeyen kasılmalar ortaya çıkabilir, bu durum ani sıkışma hissi ile beraber acil işeme ihtiyacı ve idrar kaçırmaya neden olabilir.
Erkek hastalarda idrar yolunda tıkanıklığa yol açan prostat bezindeki büyüme idrar torbasının boşalmasını ve sağlıklı çalışmasını engelleyerek zamanla idrar kaçırmaya neden olabilir.
– İdrar yolu enfeksiyonları
– İdrar söktürücüler gibi bazı ilaçların kullanımı
– Kronik kabızlık
– Geçirilen bazı ameliyatlar
– Obezite ve hareketsizlik veya hareket yeteneğinde kısıtlayıcı nedenler
Görüldüğü üzere yaşlanma ile beraber idrar kaçırma için çok fazla neden ve risk faktörü bulunmaktadır. Buna rağmen yaşlı hastalar için idrar kaçırma yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak algılanmamalıdır. İdrar kaçırmanın hangi tipte olduğunun saptanarak hastanın iyi bir değerlendirmesinin yapılması tedavi öncesi başarıda anahtar rol oynamaktadır. Uzmanının yapacağı doğru ve yerinde bir değerlendirme ile hastanın başka nedenlerle kullandığı bir ilacı değiştirmek, beslenme alışkanlığında değişikliğe gitmek veya bazen ilaç tedavisi ile idrar kaçırma tedavi edilebilmekte veya azaltılabilmektedir. Doğru değerlendirme ve tedavi için Üroloji uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. İleri yaşta olan hastalarda idrar kaçırma nedeniyle verilecek ilaçların olası yan etkileri açısında konunun uzmanı Üroloji uzmanının bu değerlendirmeyi yapması çok önemlidir.